Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Αλοιφές και συναφή...

Παρασκευή Σαπουνιού με την ψυχρή μέθοδο

Βασικά συστατικά σαπουνιού:
500g ελαιόλαδο (ή δαφνέλαιο, λάδι καρύδας, αμυγδαλέλαιο, καστορέλαιο, αραβοσιτέλαιο, πυρηνέλαιο (για πράσινο σαπούνι), ηλιέλαιο ή και μίγματα λαδιών. Ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τηγανέλαιο!)
150g Νερό (καλύτερα αποσταγμένο) 150g
70g Καυστική σόδα (NaOH: υδροξείδιο του νατρίου)
70g Καυστική ποτάσα (KOH: υδροξείδιο του καλίου)

Προαιρετικά:
Βότανα: 2-3 κουταλιές της σούπας
Αιθέρια έλαια: 5-6 σταγόνες
Χρόνος παρασκευής: 20-30'.




Εκτέλεση: Σε έναν ανοιχτό χώρο διαλύουμε την καυστική σόδα (NαΟΗ) στο νερό και μετά ρίχνουμε το μείγμα στην λεκάνη με το λάδι (εδώ χρησιμοποιούμε γάντια και δεν εισπνέουμε τους ατμούς από το μείγμα). Ανακατεύουμε με ένα ξύλο μέχρι το μείγμα να αρχίζει να χυλώνει και να δένει. Τοποθετούμε το μείγμα αν έχουμε σε καλούπια. Αφήνουμε το μείγμα μια ημέρα να σταθεροποιηθεί και μετά αν θέλουμε προσθέτουμε υλικά για να το διακοσμήσουμε ή και να το εμπλουτίσουμε με θρεπτικά συστατικά (όπως λιναρόσπορο, γλυκάνισο, αποξηραμένες φλούδες πορτοκαλιού, χαμομήλι). Μετά από τέσσερις ημέρες αν δεν έχουμε χρησιμοποιήσει καλούπια, το κόβουμε με το πριόνι σε πλάκες και αφήνουμε τα κομμάτια να ωριμάσουν σε χώρο μακριά από ρεύματα.                                                                                                    

Χρόνος ωρίμανσης
Συνήθως διαρκεί 4 με 6 εβδομάδες ανάλογα με το πόσο κρύος ή ζεστός είναι ο καιρός και την υγρασία της ατμόσφαιρας. Ένα φρέσκο σαπούνι είναι ακατάλληλο για χρήση γιατί διατηρεί την οξύτητά του. Έτσι χρειάζεται να μείνει και να ωριμάσει ώστε ν' αποβάλλει τον όξινο χαρακτήρα του. Όταν τα σαπούνια ωριμάζουν, απαλλάσσονται από την καυστική σόδα (ή ποτάσα) γιατί η καυστική σόδα (ή ποτάσα) αντιδρά χημικά με το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας, σχηματίζοντας στην επιφάνεια του σαπουνιού μια λευκή σκόνη. Η σκόνη αυτή είναι ανθρακικό νάτριο, (σόδα). Ο σχηματισμός αυτής της σκόνης στην επιφάνεια του σαπουνιού είναι σημάδι πως το σαπούνι είναι έτοιμο. Ωστόσο το σαπούνι γίνεται καλύτερο όσο παλιώνει. Κατά τη διάρκεια παρασκευής του, το σαπούνι έχει χρώμα καφετί και όσο ωριμάζει. λευκαίνει. Το έτοιμο σαπούνι είναι λευκό. Είναι απαραίτητο να μείνει το σαπούνι πάνω από ένα μήνα να ωριμάσει γιατί ακόμη κι αν έχει πήξει νωρίτερα, δεν θα έχει "πέσει" το PH του και τσούζει στη χρήση.Το  PH σε ώριμο σαπούνι είναι ουδέτερο 7.


Ενυδατική κρέμα με λάδι καλέντουλας

Υλικά:
50g λάδι καλέντουλας (μπορούμε να το φτιάξουμε και μόνοι μας!)
9g κερί μέλισσας
2-3 αμπούλες βιταμίνη Ε

Εκτέλεση:
Αναμιγνύουμε το λάδι με το κερί τα λιώνουμε σε μπεν-μαρι  και στο τέλος προσθέτουμε βιταμίνη Ε. Αδειάζουμε το περιεχόμενο σε αποστειρωμένα βαζάκια των 15ml και το αφήνουμε να στερεοποιηθεί η θεραπευτική μας κρέμα είναι έτοιμη αυτή που παρασκευάσαμε στο σχολείο.

Χρήσεις: επουλώνει πληγές και εξανθήματα, χρησιμοποιείται ως αντιφλεγμονώδες, το οποίο συμβάλλει στην επούλωση των πληγών και των εξανθημάτων, στην αντιμετώπιση του πυρετού, του ίκτερου και των ιλίγγων του πρηξίματος των αδένων στο λαιμό. Έχει, επίσης, αντισηπτική δράση και βοηθά στις στοματίτιδες, τα τσιμπήματα σφήκας. Γίνεται και εξωτερική της χορήγηση για κρεατοελιές, εγκαύματα, φλεβίτιδα, επιπεφυκίτιδα και κάλους.



 Αλοιφή από σπαθόλαδο

Υλικά
9g μελισσοκέρι
54g σπαθόλαδο*
10-15 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας

3 κάψουλες βιταμίνη Ε.


Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το μελισσοκέρι με το σπαθόλαδο σε σιγανή φωτιά –μπέν μαρί- για να μην χαθεί μέρος από τα πολύτιμα συστατικά του. Όταν λιώσει το κερί  ανακατεύουμε με το χτυπητήρι του καφέ μέχρι να  ομογενοποιηθεί το μείγμα. Μόλις η θερμοκρασία πέσει γύρω στους 38oC ρίχνουμε τις σταγόνες του αιθέριου λεβάντας και βιταμίνης Ε (προαιρετικά) και ανακατεύουμε για λίγο με ξύλινη κουτάλα. Πριν αρχίσει να πήζει βάζουμε το μείγμα σε αποστειρωμένα γυάλινα βαζάκια. Η σπαθαλοιφή μας είναι έτοιμη! Αν τη θέλουμε σφιχτή προσθέτουμε κερί.

Χρήσεις-Ιδιότητες: Ιδανική για καψίματα, σκασμένα χείλη,  συγκάματα, αιμοροΐδες, ελαφριές πληγές, κοψίματα, σκασμένες φτέρνες και χέρια.  Πάρα πολύ καλή για περιπτώσεις ξηροδερμίας. Αποτελεσματική
για τα καψίματα από τον ήλιο. Επειδή περιέχει κερί μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί σε δερμάτινα ρούχα και καπέλα, επίσης σε
έπιπλα και δερμάτινα  παπούτσια σαν γυαλιστικό – συντηρητικό.

* Φτιάξτε μόνοι σας  Σπαθόλαδο
1ον) Εντοπισμός του φυτού και η συλλογή λουλουδιών.  Μπορείτε να ξεχωρίσετε εύκολα όταν είναι ανθισμένα. Αφού ξεχωρίσουμε τα λουλούδια του σπαθόχορτου τα βάζουμε μέσα σε ένα γυάλινο βάζο. 2ον) Γεμίζουμε το βάζο μας με ελαιόλαδο τόσο όσο να καλύψει τα λουλούδια μας. Κλείνουμε το βάζο μας με ένα καπάκι και το τοποθετούμε στον ήλιο για 30-40 μέρες. Το ελαιόλαδο στο βάζο μας θα αρχίσει να αλλάζει χρώμα μέσα στις πρώτες 48 ώρες και να μεταμορφώνεται από πράσινο σε βαθύ κόκκινο.
3ον) Όταν περάσουν οι μέρες σουρώνετε το περιεχόμενο του βάζου ώστε να απομακρύνετε τα λουλούδια από το βαθυκόκκινο σπαθόλαδο.

Το σπαθόλαδο χρησιμοποιείται σε εντριβές κατά των ρευματικών πόνων, των διαστρεμμάτων, των μελανιών, των φλεγμονών, των νευραλγιών και κάθε είδους δερματίτιδες και πόνους των μελών του σώματος. Ως αφέψημα καταπολεμά την νευρικότητα και την κατάθλιψη λόγω των χαλαρωτικών ιδιοτήτων του, τις στομαχικές διαταραχές, και βελτιώνει την πέψη.
Σημαντικά συστατικά του φυτού στα οποία οφείλονται και οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι η υπερικίνη, τα φλαβονοειδή, οι ταννίνες, τα φαινολικά οξέα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου