Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Συνταγές του Αγρού!

Λάχανο Τουρσί

Σήμερα θα δούμε μια απλή παραδοσιακή συνταγή για λάχανο τουρσί που έχει περάσει από γενιά σε γενιά στην οικογένεια μου.  Δε τη βρήκα σε κάποιο παλιό τετράδιο συνταγών, για τους παλιούς τα τουρσιά ήταν κομμάτι της καθημερινότητας τους και οι απλές συνταγές περνούσαν από γενιά σε γενιά με το στόμα και την πράξη.
Όμως τα χρόνια κυλάνε, τα σούπερ μάρκετ διαθέτουν χιλιάδες τρόφιμα και οι απλές συνταγές για τουρσιά κινδυνεύουν να χαθούν. Ως φύλακες της γνώσης του παρελθόντος επιβάλλεται να καταγράψουμε αυτές τις συνταγές που διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή.

Τι θα χρειαστούμε;
2 κιλά λάχανο
3 καρότα
¼ του σέλινου
3 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές αλάτι
1 καυτερή πιπεριά μεσαίου μεγέθους
1 πιπεριά Φλωρίνης (προαιρετικά)
ελαιόλαδο

Και πως το φτιάχνουμε;
Κόβουμε το λάχανο σε μεγάλα κομμάτια 6-7cm, το καρότο και τις σκελίδες σκόρδου σε φέτες, το σέλινο και την καυτερή πιπεριά σε μικρά κομματάκια. 
Βάζουμε όλα τα λαχανικά μαζί σε μια λεκανίτσα εκτός από την καυτερή πιπεριά, προσθέτουμε το αλάτι και αρχίζουμε να τα τρίβουμε με τα χέρια για να μαλακώσουν. Αν χρησιμοποιείτε γάντια μπορείτε να βάλετε και την καυτερή πιπεριά.
Αφήνουμε 10-12h στο αλάτι.
Την επόμενη μέρα προσθέτουμε την καυτερή πιπεριά και τα ανακατεύουμε με μια κουτάλα. Προαιρετικά προσθέτουμε και μια πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε κομματάκια.
Βάζουμε τα λαχανικά μας σε ένα βάζο και τα συμπιέζουμε όσο μπορούμε, αφήνοντας ένα κενό 3-4 εκατοστών.
Το ζουμί των λαχανικών που έχει απομείνει αν είναι αρκετά αλμυρό, το ρίχνουμε μέσα στο βάζο ώστε να σκεπάσει το λαχανικά μας. Τέλος προσθέτουμε 1 εκατοστό ελαιόλαδο και κλείνουμε το βάζο μας. Το αφήνουμε 2-3 βδομάδες στη ησυχία του ώστε να μεταμορφωθεί σε τουρσί.
Ο λόγος που αφήνουμε κενό στο βάζο είναι γιατί το λάχανο μας θα φουσκώσει. Επειδή όμως μπορεί να “παραφουσκώσει” και να αρχίσουν να τρέχουν ζουμιά, φροντίζουμε να το ελέγχουμε συχνά.


Λικέρ από κράνα

Υλικά
2 κιλά κράνα
1/2 κιλό ζάχαρη
1 κιλό κονιάκ

Εκτέλεση
Βάζουμε σε μια γυάλα τα κράνα με τη ζάχαρη εναλλάξ. Το τελευταίο στρώμα να είναι ζάχαρη.
Αφήνουμε τη γυάλα στον ήλιο για 2 μήνες περίπου, ώσπου να λιώσει πολύ καλά η ζάχαρη. Ενδιάμεσα κουνάμε τη γυάλα κατά διαστήματα.
Προσθέτουμε το κονιάκ και το αφήνουμε άλλες 15-20 μέρες στον ήλιο.
Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε ανάλογα ζάχαρη ή κονιάκ.
Φιλτράρουμε και βάζουμε το λικέρ σε μπουκάλια.

Θρεπτικά συστατικά: Τα κράνα έχουν 43 θερμίδες (ανά 100g). Ο μικρός, κόκκινος και ξινός καρπός της κρανιάς είναι πλούσιος σε διάφορα αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες, βιταμίνη C κ.ά.), πηκτίνη, τανίνες και σίδηρο.
Χρήση: Τα κράνα καταναλώνονται αυτούσια (νωπά, κατεψυγμένα ή αποξηραμένα) ή χρησιμοποιούνται για την παρασκευή εκχυλίσματος, ποτών, γλυκισμάτων και μαρμελάδας. Ο συμπυκνωμένος χυμός τους πίνεται κυρίως ως αναψυκτικό, αφού αραιωθεί πρώτα με αρκετό νερό, ή προστίθεται ως γλυκαντικό σε τσάι, γιαούρτι, ταχίνι, παγωτά, κέικ και φρουτοσαλάτες.
Ευεργετικές ιδιότητες: Τα κράνα αποτελούν εκπληκτικό τονωτικό του ανθρώπινου οργανισμού από πολύ παλιά. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή. Συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου και χρησιμοποιούνται ενάντια στη διάρροια και στις εντερικές παθήσεις, λόγω της στυπτικότητάς τους, που οφείλεται στις τανίνες.  Επίσης,  χρησιμοποιούνται κατά των καρδιακών παθήσεων, του κοιλόπονου, κατά των πόνων της περιόδου.
Τα κράνα, άλλο cranberries. Τα cranberries είναι ένα είδος μύρτιλων, τελείως διαφορετικό φρούτο από τα κράνα. Μάλιστα βοηθούν έναντι των λοιμώξεων του ουροποιητικού σε αντίθεση με τα κράνα που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού και του πεπτικού συστήματος.

Πρακτικές συμβουλές
* Ο χυμός από κράνα βοηθάει στην αντιμετώπισή των ουρολοιμώξεων.
* Ο φλοιός, οι βλαστοί και οι ρίζες τους χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν και ως αντιπυρετικά.
* Εκχυλίσματα του φλοιού τους, θεωρείται ότι θεραπεύουν ακόμα και την ψώρα των σκύλων.



Κρανιά: το «αντίδοτο» στις ουρολοιμώξεις




Παστέλι

 
Υλικά
1 κιλό σουσάμι
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι τσαγιού μέλι
2 βανίλιες

Χρόνος προετοιμασίας: 10' Χρόνος ψησίματος: 10'

Εκτέλεση
Καβουρντίζετε το σουσάμι σε μια κατσαρόλα μέχρι που να αρχίσει να τρίβεται.
Βάλτε το μέλι με τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα επάνω σε μέτρια φωτιά και βράστε, ώσπου ν' αρχίσει να σχηματίζεται καραμέλα. (Ρίχνοντας μια σταγόνα μέσα σε κρύο νερό, στερεοποιείται.
Προσθέστε το σουσάμι και αποσύρετε από την φωτιά.
Το ρίχνετε σε ταψί και το απλώνετε καλά με βρεγμένο ποτήρι κυλινδρικά.
Το κόβετε αμέσως σε κομμάτια και το αφήνετε να κρυώσει καλά.
Για να ξεκολλήσουν τα κομμάτια εύκολα, βάζετε το ταψί λίγο να ζεσταθεί.

Το μέλι αποτελείται σε ποσοστό 77-78% περίπου από σάκχαρα κυρίως γλυκόζη και φρουκτόζη. Επίσης, περιέχει μεταλλικά στοιχεία, ένζυμα, βιταμίνες και σίδηρο.

Θρεπτική αξία: Το σησάμι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και ακόρεστα λιπαρά οξέα. Η υψηλή ενέργεια που περιέχει οφείλεται κυρίως στο έλαιο του. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνη B1, B2, B3, E, σε ασβέστιο, φωσφόρο, κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σίδηρο και σελήνιο.
Ευεργετικές ιδιότητες: Το σησάμι έχει την ικανότητα να μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, λόγω της δράσης της βιταμίνης Ε (τοκοφερόλες), της σεσαμίνης και των ακόρεστων λιπαρών οξέων. Η βιταμίνη Ε, ως αντιοξειδωτική ουσία προστατεύει την LDL από οξείδωση και κατά συνέπεια τον ανθρώπινο οργανισμό από βλάβες των αγγείων. Η βιταμίνη Ε μπορεί να παίζει ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου και βοηθά στην ορθή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη Ε μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες. Ακόμη, οι φυτικές ίνες που περιέχει είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του εντέρου και την καταπολέμηση του καρκίνου και της αρτηριοσκλήρυνσης.
Το μέλι είναι φυσικό προϊόν και συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας και έλκους. Επίσης, συμβάλλει στην καλύτερη αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη και καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες του οργανισμού για γλυκαντικές ουσίες. Είναι ιδιαίτερα τονωτικό για το σώμα και το πνεύμα. Λόγω του σιδήρου που περιέχει βοηθάει σε περιπτώσεις αναιμίας και η υψηλή του περιεκτικότητα σε χολίνη βοηθά στη δυσκοιλιότητα. Έχει αντισηπτικές ιδιότητες, αντιμικροβιακή δράση και αυξάνει το ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς. Τέλος, βοηθά στον ταχύτερο μεταβολισμό του οινοπνεύματος με αποτέλεσμα να απαλλάσσεται κανείς γρηγορότερα από την κατάσταση μέθης.

1 σχόλιο: